SAN FRANCISCO - Californië is deze dagen de plek waar bedrijven hun nieuwste IT-snufjes laten zien. Zo presenteerde een samenwerkingsverband van IBM, Sony en Toshiba maandagavond een naar eigen zeggen revolutionaire doorbraak aan het chipfront.

De zogenoemde Cell-chip gaat volgens het triumviraat de standaard verleggen die nu nog geldt in de halfgeleiderwereld. IBM, Sony en Toshiba gebruikten een conferentie in San Francisco om hun vondst via een goed geregisseerde show onder de aandacht te brengen.

Marktleider Intel, bekend van de Pentium-chip, liet het mediageweld niet onbeantwoord en gooide zijn zogeheten dual core-processor in de strijd. Bij zo'n halfgeleider worden in feite twee processoren op één chip geplaatst. Volgens Intel kan de chip met dubbele kern wedijveren met de Cell.

De chip, ook wel halfgeleider of processor genoemd, is essentieel voor de prestaties van een computer. Hij zorgt ervoor dat de pc of spelcomputer het maximale uit het programma haalt dat op dat moment op de computer loopt.

Ondanks Intels tegengas keek de sector maandagavond vooral uit naar de Cell. Ingenieurs van IBM, Sony en Toshiba hadden vier jaar lang in een laboratorium in Austin (Texas) in het uiterste geheim aan de processor gewerkt. Het resultaat is een chip (grootte 221 vierkante millimeter, bestaande uit 234 miljoen transistoren) die tien keer meer kan presteren dan de processoren die nu nog in de pc's zitten. De snelheid ligt met vier gigahertz ver boven hetgeen Intel momenteel te bieden heeft.

Playstation

Het opmerkelijke is dat de Cell niet zozeer voor de thuiscomputer als wel voor Sony spelcomputer Playstation is ontwikkeld. De Japanners komen volgend jaar met de derde generatie Playstations. De spelletjes die daarvoor nog moeten worden geschreven, zijn zo complex dat Sony om een processor als de Cell zat te springen.

De 'superchip' zal volgens het samenwerkingsverband ook de weg weten te vinden naar pc en tv. Deskundigen vinden het echter nog te vroeg om te stellen dat de Cell ook op die markten een succes wordt. Het slagen van de processor ligt in handen van de ontwerpers van softwareprogramma's (Microsoft, Linux). Programmatuur moet zo zijn geschreven dat optimaal rendement wordt gehaald uit de Cell.

Intel probeert met zijn dual core-chip de Cell de wind uit de zeilen te halen. De halfgeleiderproducent wil de technologie dit voorjaar toepassen in zijn bekende Pentium-chips. De marktleider op het gebied van processor-pc's heeft daarmee een voorsprong, al is die niet groot. Concurrent AMD brengt naar verwachting een dual core-chip in najaar op de markt. Het heeft daarbij de steun van belangrijke pc-fabrikanten als HP, Acer en Gateway.