Voormalig president Barack Obama zou in december 2016 toestemming hebben gegeven voor een cyberaanval op Rusland.

Dat meldt The Washington Post. De CIA, NSA en andere inlichtingendiensten ontwikkelden een aanval waarmee er "implantaten" in belangrijke Russische netwerken werden geplaatst. Die implantaten kunnen op afstand aangezet worden, waarop er een aanval zou plaatsvinden.

De netwerken zouden plat worden gelegd, wat flinke problemen zou opleveren in het land, aldus een voormalige autoriteit.

De operatie zou een reactie zijn om de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Daarnaast zou het een voorzorgsmaatregel zijn, mocht Rusland een cyberaanval op Amerika uitvoeren.

Trump

Obama zou niet genoeg tijd hebben gehad als president om het project af te ronden. Het zou maanden duren om de implantaten in de netwerken te plaatsen. De inlichtingendiensten hebben met zijn handtekening echter wel toestemming om door te gaan. Of ze dit ook hebben gedaan, is niet bekend.

Alleen als Trump een direct bevel geeft moet de inlichtingendiensten met de operatie stoppen. Volgens autoriteiten heeft Trump dit echter niet gedaan.