'Uber heeft moeite met behouden van nieuwe chauffeurs'

Uber heeft sinds begin dit jaar moeite met het behoud van nieuwe chauffeurs voor de taxidienst. Dat blijkt uit een analyse van het gebruik en het aantal downloads van de chauffeursapp.

In de analyse van Apptopia wordt gedurende dertig dagen na de eerste download van de chauffeursapp gekeken hoe vaak gebruikers de app op een dag openen, schrijft TechCrunch.

Volgens die analyse zijn er tussen januari en mei 47 procent meer nieuwe chauffeurs afgehaakt in de Verenigde Staten. Daarnaast werd de app 20 procent minder gedownload in die periode. Dit betekent dat Uber wel nieuwe chauffeurs aantrekt, maar ze niet weet te behouden.

Of de nieuwe Uber-chauffeurs afhaken vanwege de vele schandalen die het bedrijf sinds begin dit jaar heeft gehad, is niet duidelijk. Uber wordt onder meer beschuldigd van seksisme, het stelen van bedrijfsgeheimen en seksuele intimidatie. Directeur Travis Kalanick stapte deze week op naar aanleiding van deze schandalen. 

#DeleteUber

Volgens Apptopia heeft de #DeleteUber-campagne aan het begin van dit jaar weinig effect gehad. De campagne, waarin werd opgeroepen om de app te verwijderen en geen diensten van Uber meer af te nemen, werd gestart nadat Kalanick werd aangesteld als adviseur van president Donald Trump. Hij stopte met de functie toen hij onder vuur kwam te liggen.

Volgens Apptopia werd de Uber-app wel verwijderd, maar had het geen effect op de nieuwe downloads. Het maandelijkse gebruik door passagiers van Uber is sinds februari zelfs met ongeveer 60 procent gestegen.

Apptopia krijgt zijn data niet direct van Uber. Op basis van data uit een netwerk van 250.000 apps en een algoritme, stelt het een schatting vast voor individuele apps. Apptopia zegt hiermee "sterke trends voor grote apps" te kunnen zien. De informatie over Uber die het bedrijf in handen heeft, komt uit een gemiddelde van de Google Play Store en de App Store.

Uber heeft niet gereageerd op de analyse.

Lees meer over:
Tip de redactie