Amerikaans ministerie wil vliegveldscans verbeteren met slim algoritme

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid wil de beveiligingsscans op luchthavens verbeteren door met een slim algoritme verdachte voorwerpen op te sporen.

Om zo'n algoritme te ontwikkelen is een wedstrijd uitgeschreven met een hoofdprijs van 1,5 miljoen dollar, meldt de New York Times.

De wedstrijd wordt gehouden via Kaggle, een platform voor datawetenschap dat onlangs werd overgenomen door Google. Om een efficiënt algoritme te ontwerpen zal vermoedelijk gebruik worden gemaakt van neurale netwerken, die kunnen worden getraind met een grote dataset om steeds slimmer te worden.

Google zet zulke 'machine learning'-technieken zelf onder meer in om voorwerpen te herkennen op afbeeldingen die zijn gebruikers uploaden in de dienst Google Foto's.

Dataset

Om het creëren van de slimme algoritmes mogelijk te maken, stelt het ministerie een dataset met duizend driedimensionale lichaamsscans beschikbaar. De dataset is speciaal voor de wedstrijd gemaakt; medewerkers van de Amerikaanse luchthavenbeveiligingsdienst TSA hebben zichzelf laten scannen, in sommige gevallen met verborgen voorwerpen.

Voorlopig is het niet de bedoeling om menselijke controleurs te vervangen, zegt Kaggle-directeur Anthony Goldbloom. Het algoritme moet het werk van de controleurs wel makkelijker maken.

Lees meer over:
Tip de redactie