Google wil soepelere regels voor opvragen data in misdaadonderzoeken

Google wil dat het voor landen eenvoudiger wordt om data op te vragen bij Amerikaanse bedrijven in onderzoeken naar serieuze misdaden.

Dat heeft Kent Walker, Google's vice president, vandaag gezegd in een toespraak. Google heeft een nieuw framework voorgesteld waarmee landen sneller en effici├źnter bewijsmateriaal kunnen verzamelen.

Als een buitenlandse overheid data van een gebruiker van een Amerikaanse dienstverlener wil bemachtigen, zijn ze nu afhankelijk van diverse "diplomatieke mechanismen". De aanvraag gaat dan ook niet direct naar het bedrijf toe, maar eerst naar de Amerikaanse overheid. "De laatste data die we hebben gezien suggereert dat de gemiddelde wachttijd om content te ontvangen via dat proces tien maanden is", aldus Walker.

"Sommige landen beweren nu dat hun wetten van toepassing zijn op bedrijven en individuen buiten hun grenzen." Daardoor zouden bedrijven in de situatie komen waarin ze riskeren de wetten van de landen die om data vragen of die van het land waar ze gevestigd zijn te overtreden.

Direct opvragen

Google wil dat landen die zich houden aan basisprincipes voor privacy en mensenrechten dienstverleners direct kunnen vragen om data van gebruikers. Dit mag dan alleen als de data te maken heeft met een serieuze misdaad die binnen de grenzen van het land plaatsvond en bij gebruikers die binnen hun jurisdictie vallen.

Daarnaast stelt Google voor dat de Verenigde Staten en buitenlandse overheden nieuwe overeenkomsten ondertekenen, waarmee er een alternatief komt voor het huidige proces.

Lees meer over:
Tip de redactie