Facebook test functie die diefstal profielfoto's tegengaat

Facebook test in India een functie die het moeilijker moet maken om profielfoto's van anderen zomaar te kopiëren.

De beschermfunctie kan door gebruikers worden ingeschakeld en moet ervoor zorgen dat profielfoto's niet zomaar gedownload en op Facebook gedeeld kunnen worden.

De functie wordt in India getest omdat veel vrouwen daar hun gezicht niet als profielfoto te gebruiken uit angst voor diefstal, meldt Facebook.

De bescherming zorgt ervoor dat aangemelde profielfoto's niet in Facebookberichten gedeeld kunnen worden. Ook kunnen beschermde profielfoto's alleen door de eigenaar en zijn vrienden worden getagd.

Kopie onmogelijk

In de Android-app van Facebook is het daarnaast niet mogelijk om screenshots van beschermde profielfoto's te maken. De foto's zijn te herkennen aan een blauw-wit schildje. Ook kunnen gebruikers een transparant watermerk-patroon over hun foto's aanbrengen, om kopiëren nog verder te ontmoedingen.

Vroege tests wijzen volgens Facebook uit dat beschermde profielfoto's 75 procent minder kans lopen om ongevraagd gekopieerd te worden. Worden profielfoto's toch gekopieerd, zal Facebook degene die dat doet van het sociale netwerk verwijderen.

Het is niet bekend of de functie ook buiten India beschikbaar komt.

Lees meer over:
Tip de redactie