'Uber wist begin 2016 al dat medewerker gestolen Google-documenten had'

Uber wist al in maart 2016 dat Anthony Levandowski, de baas van een startup die Uber wilde overnemen, in het bezit was van gestolen Google-documenten.

Die onthulling deed Waymo, een zusterbedrijf van Google, donderdag in een rechtszaak tegen Uber, meldt Axios. In antwoord op vragen van de advocaten van Waymo zou Uber dat hebben toegegeven.

De zaak tussen de techbedrijven draait om bedrijfsgeheimen die Levandowski van Google zou hebben meegenomen naar zijn startup Otto, die in de zomer van 2016 door Uber werd overgenomen. De overname vormde de basis voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto's door Uber.

Levandowski plaatste 14.000 bestanden van Google op zijn laptop voordat hij het bedrijf verliet. Uit een document dat Waymo bij de rechtbank indiende blijkt dat hij dat op 11 maart 2016 toegaf tegen toenmalig Uber-directeur Travis Kalanick. Die zou hebben gezegd dat hij de informatie niet wilde hebben, en Levandowski hebben opgedragen om de bestanden te vernietigen.

Ontslagen

Uber zegt al sinds het begin van de rechtszaak niet in het bezit te zijn van de 14.000 documenten. Levandowski is onlangs wel ontslagen, omdat hij geen medewerking wilde verlenen aan de rechtszaak. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht onder de Amerikaanse grondwet.

Woensdag werd bekend dat Kalanick is gedwongen op te stappen als directeur van Uber. Verschillende grote investeerders in het bedrijf hadden geen vertrouwen meer in hem, na ophef over de Waymo-rechtszaak, seksuele intimidatie op de werkvloer en misleiding van toezichthouders. Naar een vervanger wordt nog gezocht.

Lees meer over:
Tip de redactie