AMSTERDAM - Internetprovider @Home heeft de afgelopen week diverse e-mails verstuurd naar een aantal abonnees. In de e-mail worden de gebruikers beschuldigd wegens het illegaal uploaden van films. Als de gebruikers niet stoppen met het uploaden, riskeren zij een boete van 4500 euro, zo meldt RTV Noord .

De Amerikaanse filmmaatschappijen, waaronder Paramount, zijn een groot offensief begonnen tegen onder andere Nederlandse uploaders. De maatschappijen kwamen erachter dat de uploaders een aantal films van hen op de harde schijf hadden staan. Vervolgens heeft Stichting Brein de gebruikers opgespoord.

Woordvoerder Jan Bakker van Essent Kabelcom stelt dat de e-mail slechts een service is van de provider: "Het is volstrekt onjuist dat wij de boetes gaan uitdelen. Wij wijzen onze klanten in een e-mail op het feit dat de filmmaatschappij hen verdenkt van illegale praktijken. Wij zenden deze e-mail naar de betreffende klant om hen te beschermen (waarschuwen) tegen eventueel justitieel ingrijpen."

Verder wil de woordvoerder benadrukken dat Essent geen privé-gegevens prijs geeft aan derden, zoals Stichting Brein of de filmmaatschappijen.