Apple wil het royaltypercentage dat het bedrijf aan platenlabels betaalt via zijn muziekdienst Apple Music verlagen.

Nu krijgen de muziekbedrijven nog 58 procent van de inkomsten uit Music, maar de iPhone-maker wil dat bedrag verlagen, stellen ingewijden tegen Bloomberg.

Spotify heeft zijn deals met de grote platenlabels onlangs opnieuw onderhandeld, waardoor het royaltypercentage van de Zweedse dienst daalde van 55 naar 52 procent.

Muziekuitgevers hebben hun inkomsten in de afgelopen jaren weer zien groeien door de opkomst van streaming. De bedrijven zien ruimte voor een verlaging van royalty's, zo lang de streamingdiensten kunnen blijven zorgen voor groei.

Winst

Het is niet bekend of Apple winst maakt met Music, maar Spotify lukt dat vooralsnog niet. De dienst, die al bijna negen jaar bestaat, zag zijn verlies vorig jaar groeien naar 539 miljoen euro. Het aantal gebruikers groeit wel gestaag en staat nu op 140 miljoen. Apple Music heeft 27 miljoen betalende gebruikers.

Platenlabels zouden ervoor willen zorgen dat Apple na een eventuele royaltyverlaging nog wel aandacht blijft besteden aan iTunes, de webwinkel waarin nummers en albums kunnen worden gekocht. Die verkopen krimpen gestaag, maar zijn nog altijd goed voor 24 procent van de Amerikaanse muziekmarkt.