Apple: 'Patentlicenties Qualcomm zijn in strijd met de wet'

Volgens Apple zijn de afspraken die het met Qualcomm maakte over het gebruik van licenties niet langer geldig. De smartphonegigant kwam met dat argument in een rechtszaak tegen de chipfabrikant.

In de huidige afspraken tussen de twee bedrijven staat dat Qualcomm een percentage van de verkoopprijs van de iPhone krijgt, in ruil voor de chips waarmee de telefoons verbinding maken met mobiele netwerken. Apple stelde dinsdag tijdens in brief aan de rechtbank dat dit helemaal niet mag, schrijft Reuters.

Apple haalde een uitspraak aan waarin staat dat bedrijven slechts "één beloning" mogen krijgen voor hun intellectuele eigendom en producten. Qualcomm zou daardoor alleen mogen afrekenen voor een licentie op een patent of voor een chip, stelt de iPhone-fabrikant. Nu betaalt Apple voor zowel de chip als de licentie.

In een reactie heeft Qualcomm gezegd dat Apple met zijn argumenten de waarheid verdraait. Volgens de hoofdadvocaat van het bedrijf is Qualcomm niet alleen verantwoordelijk voor de snelle connectiviteit in smartphones, maar ook voor onder meer gps-navigatie, appwinkels, accu-efficiëntie, grafische prestaties en camera-innovaties. Daarom is het terecht dat Qualcomm vraagt om een royalty die "minder is dan wat Apple vraagt voor één enkele oplader".

Conflict

Apple en Qualcomm zijn verwikkeld in een langlopend conflict rondom licentiebetalingen. Qualcomm werd in januari door Apple aangeklaagd wegens machtsmisbruik. De chipfabrikant zou te veel geld vragen voor zijn chips en Apple nog een miljard dollar verschuldigd zijn aan ingehouden kortingen.

Qualcomm klaagde Apple op zijn beurt aan omdat de iPhone-handel volgens het bedrijf niet zonder zijn technologie zou kunnen bestaan. Daarnaast zou Apple zijn overeenkomsten met de chipfabrikant niet zijn nagekomen.

Het bedrijf begon ook een rechtszaak tegen Foxconn, Compal, Megatron en Wistron, omdat zij weigerden te betalen voor het gebruik van patenten van chips van Qualcomm. De vier bedrijven zetten iPhones en iPads voor Apple in elkaar. Apple vroeg de rechtbank dinsdag om de rechtszaken stop te zetten.

Als Apple de zaak tegen Qualcomm wint, zou dat de inkomsten van de chipmaker ernstig onder druk kunnen zetten. Het bedrijf verdient veel geld aan de patentlicenties die alle smartphonemakers moeten betalen.

Lees meer over:
Tip de redactie