AMSTERDAM - Computergebruikers die de nieuwste antispyware-software van Microsoft hebben geïnstalleerd, kunnen niet langer ongehinderd Startpagina.nl instellen als hun opstartpagina, dit meldt de internetportal vrijdag in een persbericht .

Microsoft merkt Startpagina.nl aan als een 'browser hijacker' en raadt de gebruikers via deze software aan om www.msn.nl in te stellen als opstartpagina. Msn.nl is de opstartpagina van Microsofts eigen internetportal.

"Door deze software van Microsoft wordt bij de gebruiker de indruk gewekt dat Startpagina op slinkse wijze de instellingen van de browser verandert. Dit is onjuist: nog nooit heeft Startpagina de instellingen van de browser aangepast tenzij de gebruiker dat zèlf doet," zo is te lezen in het persbericht. "De meldingen van deze Microsoft programmatuur over www.startpagina.nl kunnen gebruikers dan ook met een gerust hart negeren."

Opgemerkt moet worden dat alle sites, waar het woordje 'startpagina' in het adres voorkomt, op dezelfde manier door Microsoft's Anti-spyware als browser-hijacker worden bestempeld.

Betreuren

Microsoft betreurt het dat Startpagina.nl ten onrechte als spyware wordt aangezien. In een verklaring zegt het softwareconcern dat het programma nog in een testfase (beta) zit. "Het betreft hier echter niet de definitieve versie van Microsoft AntiSpyware, maar als gezegd een testversie. Deze zijn juist bedoeld om onvolkomenheden en vergissingen te detecteren, zodat ze verholpen kunnen worden."

"In de definitieve versie van Microsoft AntiSpyware zal het mogelijk zijn om bij het automatisch herstellen van de standaard-startpagina na een poging tot 'kaping' te verwijzen naar de persoonlijke voorkeur van de gebruiker. Indien de gebruiker ervoor kiest om hiervoor Startpagina.nl te gebruiken, zal dit adres in het vervolg ook gebruikt worden bij dergelijke herstelacties."