AMSTERDAM - De nieuwe cd van de Nederlandstalige rapper Brainpower komt eerder uit omdat de plaat op internet al veelvuldig wordt gedownload. Het gaat om het album 'Verschil moet er zijn' dat maandag in de winkels zou liggen. De uitgave is vervroegd naar donderdag 13 juni omdat op internet inmiddels demo-versies van nummers verkrijgbaar zijn.

Op het nieuwe album ontbreekt door het eerdere uitbrengen de speciale remix van de hit Dansplaat van Brainpower met Herman van Veen. Het nummer wordt alleen als single op de markt gebracht.

Tot grote verbazing van platenmaatschappij PIAS zijn versies van enkele demo's van de cd op internet te downloaden. De demo's zijn volgens het bedrijf van mindere kwaliteit.

Normaal zit er volgens een woordvoerder tussen de eindmix van een album en de uiteindelijke release zo'n twee maanden. 'Verschil moet er zijn' was eind mei klaar. "Dus de demo's zijn nu wel heel snel op internet te krijgen."

De platenmaatschappij onderzoekt hoe de banden op internet zijn gekomen. Het is niet de eerste keer dat de uitgave van een cd wordt vervroegd in verband met piraterij. Vorige week besloot platenmaatschpij Universal Music de nieuwe cd van Eminem eerder uit te brengen.