Een nieuwe politie-eenheid gaat vanaf september starten met het actief opsporen van jihadpropaganda op internet. Het team bestaat uit zes agenten en komt voort uit kabinetsplannen om jihadisme en radicalisering tegen te gaan. 

Het team gaat bedrijven als Google, Twitter en Facebook vragen om berichten waarin bijvoorbeeld wordt opgeroepen om naar Syrië af te reizen, te verwijderen. 

Een eerste test die vorig jaar plaatsvond was succesvol, laat Ed Kraszewski, woordvoerder van de Nationale politie, tegenover de NOS weten. Doel van het monitoren is "voorkomen dat mensen op slechte ideeën komen".

Het nieuwe politieteam richt zich op content die valt onder de wetsartikelen opruiing en "oproep tot deelname aan de gewapende strijd".

Vertraging

De eenheid is onderdeel van een groter pakket met maatregelen om jihadisme en radicalisering aan te pakken en was al eerder aangekondigd door demissionair minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en voormalig minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Kraszewski zegt dat het even geduurd heeft voordat het team zijn werk kan gaan doen, omdat er binnen de overheid afspraken over het speciale team gemaakt moesten worden. 

Verwijderverzoeken

Volgens de NOS blijft Nederland achter op Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Turkije als het gaat om verwijderverzoeken bij bijvoorbeeld Google, Twitter en Facebook. In het eerste halfjaar van 2016 werden er slechts veertien verzoeken ingediend.

Rusland diende in 2016 bijna duizend verwijderverzoeken in. Frankrijk diende bij Google 165 aanvragen in, het Verenigd Koninkrijk had er 155.