AMSTERDAM - Driekwart van de jongeren tussen 13 en 19 jaar kopieert wel eens computerprogramma's. Omdat veel scholieren niet beseffen dat dat illegaal en strafbaar is, heeft de amusementsindustrie donderdagochtend in Amsterdam een grote campagne tegen softwarepiraterij gelanceerd.

Het is vooral onduidelijk dat het maken van een reservekopie van computerspellen- of programma's voor eigen gebruik niet mag. Ruim tweederde van de jongeren weet dat niet. Ook denkt eenderde van de ondervraagden dat aanbieden van software op uitwisselnetwerken zoals Kazaa legaal is. Jongeren kopiëren er lustig op los omdat ze de pakkans klein achten, blijkt uit een meting van de Nederlandse Vereniging voor Producenten en Importeurs van beeld en geluidsdragers (NVPI).

Vier op de vijf jongeren speelt computerspelletjes op de pc of spelcomputer. De meerderheid (61 procent) van de spelers heeft vooral originele spellen in het bezit maar het andere deel speelt vooral illegale versies (gekopieerd dan wel gedownload).

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries krijgt een prominente rol in de voorlichtingscampage die twee jaar gaat duren en bestaat uit advertenties, radio- en televisiespotjes. Promotieteams gaan voorlichting geven aan scholieren in het voortgezet onderwijs en op computerbeurzen en evenementen.

Bekijk video Peter R. de Vries: Modem/ Breedband