AMSTERDAM - Antipiraterij waakhond Brein is blij met de uitspraak van de Noorse Hoge Raad. Op 27 januari 2005 oordeelde de Raad dat het aanbieden van links naar 'illegale' mp3-bestanden ook illegaal is. Een Noorse student bood via zijn site 170 links naar 'illegale' mp3-bestanden aan. De student is veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van ongeveer 12.500 euro.

Volgens de advocaat van de student werden de auteursrechten in werkelijkheid geschonden door de mensen die de muziekbestanden op hun site hadden gezet en niet de door de links naar die bestanden. De Hoge Raad oordeelde dat er sprake was van illegaal aanbod van muziek en is ook de houder van de linksite verantwoordelijk voor de auteursrechtinbreuk.

"Deze Noorse zaak is vergelijkbaar met de Nederlandse Zoekmp3-zaak," zegt Tim Kuik, directeur van stichting Brein. "Ook daarin zie je dat er links worden aangeboden naar illegale bestanden en probeert de sitehouder zich te verschuilen achter het argument dat hij die bestanden niet geplaatst heeft en er alleen maar naar verwijst."

De rechtbank in Haarlem oordeelde in mei 2004 dat Zoekmp3 geen inbreuk maakte op de auteursrechten en daarom mocht blijven verwijzen naar (il)legale muziekbestanden die elders op internet staan. Stichting Brein is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.

"Natuurlijk is het zo dat het willens en wetens linken naar illegale bestanden onrechtmatig is," zegt Kuik, "maar wij vinden dat individuele melding in dit geval onzin is en dat de werkwijze van Zoekmp3 illegaal is en verboden moet worden. Daarom zijn wij in hoger beroep. Zoekmp3 vormde een onmisbare schakel in de keten van openbaarmaking van illegale muziekbestanden die anders praktisch onvindbaar zijn. Zoekmp3 legde een verzameling aan van links naar illegale bestanden en was zich daar ook terdege bewust van. De uitspraak van de Noorse Hoge Raad sterkt ons in ons standpunt. Het gaat hier niet om een zoekmachine als Google maar om een rotte appel."