Een kunstmatige intelligentie heeft in het spel Ms. Pac-Man een score van 999.990 punten behaald. Nog geen enkele menselijke of kunstmatige speler is dat tot nu toe gelukt.

Dat meldt Microsoft op zijn website. 999.990 punten is de maximale score in het spel. De hoogste score die ooit door een mens behaald werd is volgens HighScore.com 266.330.

De kunstmatige intelligentie werd ontwikkeld door een team onder leiding van de Nederlandse wetenschapper Harm van Seijen. Hij werkt voor Maluuba, een maker van kunstmatige intelligentie die onlangs door Microsoft werd overgenomen.

Volgens Microsoft konden de onderzoekers de score behalen door het spel voor het systeem te verdelen in ruim 150 ‘agents’. Iedere agent werkte parallel aan de andere agents om Ms. Pac-Man te besturen. Zo kregen sommige agents een beloning wanneer ze een kers vonden in het spel, terwijl anderen zich bezighielden met het ontlopen van de geesten.

Vervolgens ontwikkelden de onderzoekers een top agent die suggesties van de rest aannam. Op basis daarvan besloot hij waar Ms. Pac-Man heen verplaatst moest worden.

Ms. Pac-Man 'uitgespeeld' door kunstmatige intelligentie
103
Ms. Pac-Man 'uitgespeeld' door kunstmatige intelligentie

Onvoorspelbaar

Ms. Pac-Man werd gebruikt omdat de tegenstanders in het spel erg onvoorspelbaar zijn. Daardoor is het moeilijk om hoge scores te behalen. Het spel werd ook bij eerdere onderzoeken naar kunstmatige intelligentie gebruikt.