AMSTERDAM - De opvolger van de Xbox, met de codenaam Xenon, wordt pas in mei onthuld. Zo meldt de woordvoerder van Microsoft woensdag. Dit is een domper voor de Xbox-fans, die dachten de nieuwe Xbox al te kunnen zien op de Game Developers Conference (GDC) in maart.

Xenon wordt waarschijnlijk gepresenteerd op het Electronic Entertainment Expo (E3) in Los Angeles. Dit grootse evenement wordt elk jaar gehouden in mei.

De nieuwe Xbox zal eind dit jaar op de markt komen. Sony (Playstation) en Nintendo (GameCube) maken zich ook op om hun nieuwe spelcomputers te presenteren. De data voor de presentatie van deze nieuwe spelcomputers zijn nog niet bekend.

Vijf jaar geleden werd de Xbox gepresenteerd door Microsoft-baas Bill Gates op het GDC. Sinds de lancering van de Xbox zijn er wereldwijd 19,9 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. De meeste Xboxen zijn verkocht in de Verenigde Staten (13,2 miljoen stuks). Europa is een goede tweede met 5 miljoen exemplaren. In Azië zijn 1,7 miljoen stuks verkocht.

Xbox Live, de online spellendienst van Microsoft, heeft 1,4 miljoen abonnees wereldwijd. Dit is mede te danken aan het succesvolle release van Halo 2 vorig jaar. De populaire opvolger van Halo is 6 miljoen keer verkocht.