Uber-CEO Kalanick met verlof na onderzoek naar bedrijfscultuur

Uber-CEO Travis Kalanick gaat met tijdelijk verlof om te werken aan zichzelf en een nieuw managementteam, na een groot onderzoek naar de cultuur van het taxibedrijf.

Dat schrijft Kalanick in een e-mail aan alle Uber-medewerkers. Het is onbekend hoe lang Kalanick op verlof gaat.

Als Kalanick terugkeert, levert hij wat van zijn verantwoordelijkheden in en wordt zijn macht ingeperkt door de aanstelling van onafhankelijke COO. Uber is al een tijdje actief op zoek naar zo'n Chief Operating Officer.

Onderzoek

De positie van Kalanick kwam onder druk te staan door onder meer beschuldigingen van seksuele intimidatie en discriminatie bij het bedrijf. Ook is Uber aangeklaagd door Google-zusterbedrijf Waymo voor het stelen van bedrijfsgeheimen rond zelfrijdende auto's.

Uber nam een advocatenkantoor in de arm om zijn bedrijfscultuur te laten onderzoeken. Die resultaten (pdf) werden afgelopen weekend door de top van het bedrijf besproken, met onder meer het verlof van Kalanick tot gevolg.

In totaal heeft Uber 47 aanbevelingen gekregen na het onderzoek. Zo wordt Uber aangeraden zijn culturele waarden opnieuw op te stellen, een toezichtsraad op te zetten, alcoholgebruik op de werkvloer terug te dringen en seksuele relaties tussen medewerkers en leidinggevenden te verbieden. Ook wordt een aantal symbolische wijzigingen gedaan. Zo wordt een Uber-vergaderzaal met de naam 'War Room' omgedoopt tot 'Peace Room', en worden bedrijfsmotto's met agressieve insteek geschrapt.

Leegloop

Kalanick zegt tijdens zijn verlof te gaan werken aan een 'Uber 2.0', met een nieuw managementteam. Ook zegt Kalanick aan zichzelf te zullen werken tijdens zijn afwezigheid.

De afgelopen maanden verlieten tal van hooggeplaatste medewerkers de taxidienst. Maandag stapte de rechterhand van Uber-CEO Travis Kalanick op. Het is niet duidelijk of Michael Uber vrijwillig heeft verlaten of dat hij is ontslagen.

Nog een gevolg van het onderzoek naar de bedrijfscultuur is de aanstelling van hooggeplaatste Nestlé-manager Wan Ling Martello als onafhankelijk toezichthouder. Ook wordt Uber aangeraden een systeem te maken waarbij klachten over de werksfeer worden bijgehouden.

Persoonlijke omstandigheden

Daarnaast heeft Kalanick te kampen met persoonlijke omstandigheden. De ouders van de Uber-CEO kregen eind mei een ongeluk met hun boot. Daarbij kwam de moeder van Kalanick om het leven en raakte zijn vader gewond.

Lees meer over:
Tip de redactie