BRUSSEL - Topman Bill Gates van 's werelds grootste softewaremaker Microsoft zal zich "ontvankelijk" tonen voor verzoeken van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, waarmee Microsoft al jaren in de clinch ligt over misbruik van marktmacht.

"Wij zijn in goede dialoog met de Commissie. Ik zal goed luisteren naar alles wat ze ons vragen om te verbeteren", aldus Gates vlak voor aanvang van een bezoek aan enkele leden van de Europese Commissie dinsdagmiddag.

De Commissie heeft Microsoft vorig jaar maart veroordeeld tot een boete en tot aanpassingen in de software zodat concurrenten meer kansen krijgen. Officieel is deze veroordeling geen onderwerp van gesprek tussen 'Brussel' en Gates. De Microsoft-baas ontmoet trouwens niet de eerstverantwoordelijke commissaris voor deze veroordeling, de Nederlander Kroes.

Wel praat hij met Verheugen (Industrie), McCreevy (Interne markt) die onder meer verantwoordelijk is voor een voorstel om patenten op software mogelijk te maken, en Mandelson (Handel).