HOOFDDORP - Zelfs als het glasvezelnetwerk van KPNQwest uitvalt, draait internet gewoon door. Dat zeggen experts op gebied van internet. Alleen de snelheid van gegevensoverdracht kan behoorlijk teruglopen.

Volgens technisch expert F. Kroon van Cap Gemini Ernst & Young kan het Europese netwerk behoorlijk vertragen als de lijnen van KPNQwest uitvallen. "KPNQwest handelt 60 procent van het Europees internetverkeer af. Als dat wegvalt is er tekort aan capaciteit. Zie het maar als een brede snelweg vol auto's waar plotsklaps alleen de vluchtstrook van beschikbaar is."

Kroon denkt dat het maanden kan duren voordat er nieuwe leveranciers zijn, mocht KPNQwest inderdaad vallen. "Er is wel genoeg capaciteit, maar er moeten afspraken gemaakt worden tussen de leveranciers onderling. Daar gaat veel tijd inzitten." Volgens Kroon beseffen veel mensen de impact niet die dit teweegbrengt. "De economie valt terug. Bij productieprocessen wordt veel gebruik gemaakt van internet. Dat geldt ook voor communicatie tussen bedrijven en klanten. Als dat wegvalt ligt de boel stil."

Curator E. Meijer van KPNQwest zei maandag dat de schade bij uitval van het glasvezelnetwerk nu veel minder erg zou zijn dan twee weken geleden. Maurice de Hond, voormalig bestuurder van internetbedrijf Newconomy, denkt dat het voor klanten van KPNQwest het moeilijkste is naar een andere aanbieder te gaan. "Het internetverkeer moet omgeleid worden. Het betekent dat die ondernemingen voor een bepaalde periode uit de lucht zijn."

Oorlogsnetwerk

De Amerikanen hebben internet in de jaren zestig gebouwd als oorlogsnetwerk. "Het was de bedoeling dat het niet vast kan lopen", zegt telecomexpert P. Jelgersma. "Wat er ook gebeurt, het netwerk draait gewoon door. Dat komt omdat internet de route van data zelf bepaalt. Mocht er dus een deel uitvallen, dan zoekt het netwerk gewoon een nieuwe route. Zo is het in theorie mogelijk dat een mailtje van België naar Nederland eerst drie keer de wereld rondgaat voordat het wordt bezorgd."

De route die zo'n bericht aflegt is niet bekend. Internet zoekt altijd naar het juiste adres. "Zolang er computers op het netwerk zijn aangesloten draait internet."

De kracht van internet is volgens Jelgersma dat alle computers dezelfde taal spreken. "Alle computers verstaan elkaar. Daardoor zijn er amper problemen bij het transport van gegevens. Er is geen centrum, maar alle computers zijn op elkaar aangesloten. Doordat er geen centrum is, zijn er ook geen vitale knooppunten die plat kunnen gaan."

Jelgersma sluit niet uit dat het netwerk wat trager kan worden als KPNQwest ermee stopt. "Maar zelfs dat is moeilijk te zeggen. Chaos op internet blijft uit. U en ik merken er weinig van."