SCHIPHOL - Projectleider N. van den Berg is na enkele maanden weggestuurd bij het National High Tech Crime Center (NHTCC). Een verschil van inzicht over de toekomst van de bestrijding van computercriminaliteit is officieel de reden.

Forse kritiek op het optreden van politie, justitie en de overheid tegen de computeraanval op de internetpagina's overheid.nl en regering.nl begin oktober speelde ook een rol, bevestigde een woordvoerder van het NHTCC dinsdag.

Vijf tieners openden begin oktober de aanval op overheid.nl en regering.nl. De computerkrakers misbruikten daarvoor naar eigen zeggen 180.000 slechtbeveiligde computers. Het duurde vijf dagen tot de situatie was hersteld. Overheidsinformatie was al die tijd onbereikbaar.

Het NHTCC is een samenwerkingsverband van de ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) dat er op is gericht dit soort misdaden met en tegen computers vroeg te signaleren en tegen te gaan. Van den Berg noemde de trage reactie van politie, justitie en de ministeries op de computeraanval tegen de overheidssites "waardeloos" en het schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. De opdrachtgevers waren "not amused" met haar uitlatingen, verklaarde de woordvoerder dinsdag.

Een beleidsmedewerker van het KLPD die zich kort na de computeraanval eveneens laatdunkend uitliet over gebrekkige coördinatie bij politie en justitie neemt de taken van Van den Berg voorlopig waar.