De overheid van Egypte wil toegang tot de volgfunctie van Uber, maar het bedrijf weigert. De functie lag eerder onder vuur omdat de locatie van klanten nauwkeurig te volgen is.

De Egyptische overheid wil volgens The New York Times toegang tot het zogenoemde 'Heaven', de naam die de volgsoftware binnen Uber draagt.

Uber heeft het verzoek geweigerd. "We hebben niet en zullen ook nooit een regering realtime toegang geven tot de gegevens van passagiers, en we zullen altijd vechten om hun privacy te beschermen", zegt een woordvoerder van Uber. Met Heaven ziet Uber alle actieve ritten live op een kaart, inclusief de namen van passagiers.

De functie kwam in 2014 in opspraak, toen bleek dat een Uber-medewerker via de volgsoftware de locatie van een kritische journalist had bijgehouden. In 2016 kreeg Uber een boete van 20.000 dollar voor het volgen van klanten.

Nieuwe wet

Ook de grootste concurrent van Uber in het Midden-Oosten, Careem, zou door de Egyptische overheid om zijn volgfunctie zijn gevraagd. De taxidienst uit Dubai zou ook geweigerd hebben.

Binnenkort stemt het Egyptische parlement over een wet die ritdeeldiensten als Uber verplichten hun servers in Egypte te plaatsen en hun informatie over te dragen aan 'relevante overheidsinstanties'.

Experts vrezen voor nog meer surveillance in het land, waar burgers al via hun telefoon in de gaten worden gehouden. De surveillance is onder de Egyptische president al-Sisi toegenomen. De voormalig legerleider zou tegenspraak zo in de hand willen houden.

Schandalen

Uber kampt momenteel met verschillende schandalen. Zo werden er al twintig medewerkers ontslagen na een onderzoek naar de vermeende vijandige werksfeer binnen het bedrijf, en is Uber door Google-zusterbedrijf Waymo aangeklaagd voor het stelen van software voor zelfrijdende auto's.