AMSTERDAM - Advanced Micro Devices (AMD) heeft maandag een nieuw model processor gepresenteerd. De nieuwe chip heet voluit Athlon XP 2200+ en draait op een kloksnelheid van 1,8 Gigahertz.

De XP 2200+ is de eerste chip waarin AMD gebruik maakt van een 0.13 micron proces. Dit maakt de processor een stuk kleiner en sneller. Bovendien heeft de kleinere omvang als voordeel dat de productiekosten minder zijn.

Het nieuwe boegbeeld van AMD heeft met 1,8 Gigahertz een veel lagere kloksnelheid dan het topmodel Intel, de Pentium IV 2.53 Gigahertz. AMD gaat ervan uit de prestaties van de chip niet alleen te maken heeft met de kloksnelheid. Om dit te onderstrepen geeft AMD haar nieuwe chips een serienummer in plaats van de interne snelheid zoals Intel doet. Dat dit verwarrend voor de consumenten werkt neemt AMD blijkbaar voor lief.

De nieuwe Athlon XP 2200+ zal in de VS deze week voor het eerst in de winkel liggen. In Europa zullen aan het einde van juni de eerste computers te koop zijn met de snelste AMD.