SWIFT verliest miljoenen winst door hacks op banken in 2016

SWIFT heeft in 2016 31 procent minder winst behaald dan een jaar eerder, als gevolg van de vele aanvallen op hun banksysteem in dat jaar.

Het SWIFT-systeem wordt gebruikt voor internationale transacties tussen banken. In februari 2016 stalen hackers 81 miljoen dollar van de centrale bank van Bangladesh. Ondanks dat incident werd er vorig jaar steeds meer gebruik gemaakt van het netwerk, met een piek in juni.

Na de aanval op de centrale bank van Bangladesh, waren er meer aanvallen op het systeem. De winst van SWIFT in 2016 daalde daardoor naar 47 miljoen euro, schrijft Reuters. Volgens SWIFT waren extra investeringen in de beveiliging van het systeem hier de oorzaak van. Zo zijn de beveiligingsteams uitgebreid en zijn er nieuwe tools ontwikkeld om transacties te monitoren en afwijkingen te ontdekken.

Klanten van SWIFT krijgen over het algemeen kortingen en lagere prijzen aangeboden als er overschotten zijn in de winst. Voor 2016 kregen de klanten echter geen korting, terwijl die in 2015 nog op 33 miljoen euro lag.

Lees meer over:
Tip de redactie