OM kon door datalek documenten van rechtbank Oost-Brabant inzien

Medewerkers van het Openbaar Ministerie (OM) konden door een te ruime verstrekking van autorisatiecodes vonnissen lezen in een grote drugszaak, voordat deze waren uitgesproken.

Dat meldt NRC zaterdag. De medewerkers bleken in sommige gevallen, waaronder in de drugszaak met codenaam Gutenberg, toegang te hebben tot het afgeschermde computer- en informatiedeel. Alleen rechters zouden daar stukken moeten kunnen lezen en bewerken.

Het lek in het systeem genaamd Compas, werd vorige maand ontdekt bij de rechtbank van Oost-Brabant. Rechters gebruiken Compas voor ernstige misdrijven die door de meervoudige kamer worden behandeld.

Geschrokken

De rechtbank is geschrokken van het lek. Het OM heeft "een kennisvoorsprong" als het gaat om nog uit te spreken vonnissen, stelt de rechtbank in een brief aan de advocaten in het drugsonderzoek. Het OM heeft echter "geen enkele invloed" uit kunnen oefenen op het oordeel van de rechtbank. Zij lieten zelf aan de rechters weten dat hun medewerkers met de rechters mee konden lezen.

De Autoriteit Persoonsgegevens is op de hoogte gesteld van het lek. Daarnaast is het bestuursorgaan van de rechters, de Raad voor de Rechtspraak, geïnformeerd. Alle strafrechters hebben van de Raad direct de opdracht gekregen om niet langer in Compas aan vonnissen te werken, totdat het vonnis definitief gereed is.

In de drugszaak Gutenberg zijn eind mei veertien verdachten veroordeeld tot straffen tot tien jaar.

Lees meer over:
Tip de redactie