AMSTERDAM - Kazaa speelde een spelletje met de gebruikers van haar netwerk doordat die zonder het te weten het programma van Brilliant Digital op hun computers installeerden, dit zegt de directeur van Xolox in Emerce.
Brilliant Digital
Xolox
Emerce

Xolox is sinds vorige week weer actief op internet. Xolox is net als Kazaa een uitwisselprogramma.

Sinds een aantal maanden wordt er met de installatie van Kazaa een stukje software geïnstalleerd van het bedrijf Brilliant Digital Entertainment. Die software, Altnet geheten, kan worden gebruikt om de computer in te zetten in een netwerk waarbij de rekenkracht wordt gebundeld om complexe berekeningen op te lossen. Het bekendste voorbeeld hiervan uit het verleden is het
Seti-project

Volgens Kazaa wordt er voor installatie wel toestemming aan de gebruiker gevraagd, maar omdat de installatievoorwaarden in negen van de tien gevallen niet worden gelezen, zal in veel computers het programma aanwezig zijn.

De directeur van Xolox gaat deze software ook toepassen op zijn gebruikers. "Het is een belangrijke techniek om bijvoorbeeld aan onderzoeksinstituten aan te bieden. Maar we beginnen er alleen mee met het volledig medeweten van de gebruiker," zo zegt de directeur op Emerce. In ruil voor het ter beschikking stellen van zijn computer, kan de gebruiker in de plannen van Xolox bepaalde privileges krijgen, zoals een bannervrije versie.

Xolox begon vorig jaar augustus met het aanbieden van peer-to-peer software. Na drie maanden hield het bedrijf op. Aanleiding was de uitspraak van de rechter over Kazaa, dat verantwoordelijk wordt gehouden wegens het schenden van auteursrechten.

Verwijderen

Het programma is overigens wel te verwijderen zonder het programma Kazaa aan te tasten. Lees hiervoor de aanwijzingen op
Zdnet.nl