Voor het tweede jaar op rij hebben aandeelhouders van Alphabet, het moederbedrijf van Google, tegen een voorstel gestemd om een rapport over salarissen van werknemers te delen.

In het voorgestelde rapport zou naar voren moeten komen of vrouwelijke werknemers minder betaald krijgen dan hun mannelijke tegenhangers, meldt de Los Angeles Times. Het plan werd bedacht door investeringsbedrijf Arjuna Capital.

De raad van bestuur zou de aandeelhouders verteld hebben dat het voorstel niet in het beste belang van het bedrijf of de investeerders zou zijn. Daarnaast wees het management op de al bestaande rapporten over diversiteit binnen Google en de interne evaluaties. Dat zou voldoende moeten zijn om er zeker van te zijn dat iedereen evenveel verdient.

Stemmingen

Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page (ook CEO van Alphabet) en Eric Schmidt (voormalig CEO en huidig bestuursvoorzitter) hebben veel aandelen van Alphabet. Door die aandelen hebben zij veel gewicht bij stemmingen.

Alphabet kent drie soorten aandelen: type A met één stem per aandeel, type B met 10 stemmen per aandeel en type C zonder stem. Daarmee hebben de type B-aandeelhouders 64 procent van de totale stemkracht.

Hoeveel aandelen Brin, Page en Schmidt hebben is niet helemaal bekend, daar is voor het laatst in 2015 over gecommuniceerd. De drie zouden samen in ieder geval geen meerderheid hebben, maar alsnog een substantiële inbreng bij stemmingen.

Loonkloof

De beslissing komt vlak nadat Google door het Amerikaanse ministerie van Arbeid beschuldigd werd van het systematisch minder betalen van vrouwelijke werknemers.

Volgens Google zelf is er geen sprake van een loonkloof. In mei zei het bedrijf het te ingewikkeld en te duur te vinden om dat aan het ministerie te bewijzen.