KATWIJK/TIEL - Videobanden raken binnen de verhuurbranche razendsnel uit de gratie ten gunste van de dvd. Marktleider Videoland denkt al dit jaar te stoppen met de levering van vhs-banden aan de verkooppunten.

Willem van Teeseling directeur van brancheorganisatie NVDO (onder andere Moviemax, BVDO/Filmstation, Filmclub en Stervideotheken) wil geen datum noemen, maar zei maandag het verdwijnen van vhs binnen korte tijd te verwachten.

Van de films die Videoland verhuurt is inmiddels 90 procent op dvd, aldus marketingmanager Erik Koelewijn. Bij de NVDO ligt dat percentage op 80 tot 90.

Ongeveer 70 procent van de consumenten heeft inmiddels een dvd-speler. De ouderwetse videorecorder staat echter nog steeds in 86 procent van de consumentenhuishoudens bij de televisie. De eerste dvd lag rond 1997 in de videotheken.

Het succes van de dvd heeft volgens Koelewijn van Videoland verschillende redenen. "Ten eerste zijn de dvd's voor de consumenten zichtbaar van betere kwaliteit. Daarnaast is er een vrij agressieve marketing geweest. En de dvd-spelers zijn snel goedkoper geworden."

Blue-ray

Videoland verwacht binnen korte tijd alweer een nieuw systeem voor het afspelen van films. "Er is achter de schermen een grote strijd bezig tussen de hd-dvd en de minidisk Blue-ray. Enkele grote filmstudio's willen het hd-dvd-systeem. Maar Philips en Sony kiezen voor het Blue-ray-systeem", aldus Koelewijn. Volgens hem worden eind dit jaar de systemen in de Verenigde Staten geïntroduceerd en begin 2006 in Europa.

Of de nieuwe systemen succesvol worden is nog onduidelijk. "De consument moet de meerwaarde van een nieuw systeem wel kunnen begrijpen. Maar voor ons als branche kan het interessant zijn. We hebben veel last van piraterij. De nieuwste Hollywood-films staan meteen op internet. De kwaliteit op internet is echter vaak minder. Als er een systeem is dat zoveel beter is dan internet, dan hebben wij daar als videotheken baat bij", aldus Koelewijn.

Videoland wijzigt de ketennaam overigens niet door het uit de gratie raken van vhs. Koelewijn: "Onze naamsbekendheid is erg groot. En video betekent beeld, dus er is geen reden om de naam te veranderen."

Volgens de NVDO worden jaarlijks in Nederland samen 60 miljoen vhs-video's en dvd's verhuurd. De branche zet per jaar 180 miljoen euro om.