DAVOS - Wetenschappers van het Amerikaanse technologische instituut MIT hebben een speciale laptop ontwikkeld om het onderwijs in ontwikkelingslanden beter te maken. De goedkope laptop moet binnen anderhalf jaar op de markt komen en zal ongeveer honderd dollar (77 euro) gaan kosten.

Dit zei John Negroponte, oprichter van MIT (Massaschusets Institute of Technology) maandag op het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland. Volgens Negroponte moet de nieuwe computer het onderwijs in de Derde Wereld revolutioneren. "Het eerste prototype is al klaar. Ik zoek nu alleen nog meer partners", aldus Negroponte. Het Amerikaanse chipbedrijf AMD heeft interesse getoond in het project en doet mee met de productie.

Volgens Negroponte is de laptop enkel bedoeld voor leerlingen in ontwikkelingslanden. "Het apparaat komt niet op de vrije markt. Onze doelgroep is goed voor zo'n 800 miljoen stuks." De computers worden via ministeries in ontwikkelingslanden verspreid. Wellicht wordt de Wereldbank bij het project betrokken, aldus Negroponte.