Uber heeft een topbestuurder ontslagen die de medische gegevens van een vrouw bemachtigde en deelde, nadat zij was verkracht door haar Uber-chauffeur in India.

Eric Alexander, het hoofd van de Aziatische tak van Uber, zou het medische dossier hebben opgevraagd om te onderzoeken of de vrouw de waarheid vertelde. Hij zou het dossier hebben gedeeld met "tal van topmensen" binnen Uber.

Verschillende Amerikaanse media, waaronder The New York Times en ReCode, zeggen dat Alexander pas werd ontslagen toen journalisten vragen begonnen te stellen over de kwestie.

Uber voert momenteel een onderzoek uit naar zijn eigen bedrijfscultuur, na een reeks negatieve verhalen over seksuele intimidatie, misleiding van toezichthouders en diefstal van bedrijfsgeheimen.

Eerder deze week werden al twintig medewerkers ontslagen na onderzoek naar onder meer seksuele intimidatie en discriminatie op de werkvloer. Nog eens tientallen medewerkers worden verder onderzocht door een ingehuurde advocatenfirma of kregen een waarschuwing.

Verbannen

Ook het gedrag van Alexander zou naar boven zijn gekomen bij het onderzoek door het advocatenkantoor. Maar hij zat niet in de eerste ontslagronde.

Het medische dossier dat Alexander bemachtigde was van een vrouw die in 2014 werd verkracht door haar Uber-chauffeur. De man in kwestie bleek al gezocht te worden voor verschillende andere misdaden, maar kon toch bij Uber aan de slag. Na het incident werd Uber enige tijd verbannen uit de stad New Delhi en kreeg de chauffeur een levenslange gevangenisstraf.

Alexander zou de medische gegevens hebben opgezocht, omdat hij concurrent Ola ervan verdacht het incident in scène te hebben gezet. Hij zou het dossier zeker een jaar in handen hebben gehad en hebben getoond aan anderen voordat zijn kopie uiteindelijk werd vernietigd.

Volgens bronnen van ReCode waren sommige mensen in de top van Uber al ontevreden over de manier waarop Alexander en Kalanick met het incident omgingen, maar werd toen geen verdere actie ondernomen.

Vergrootglas

Uber ligt de afgelopen maanden onder een vergrootglas door de vele verhalen over een giftige bedrijfscultuur.

Donderdag ontstond ophef nadat bestuurslid Arianna Huffington in een Amerikaans tv-interview vertelde dat Kalanick op het Uber-hoofdkantoor mediteert in een ruimte die is bedoeld om borstvoeding te geven. Huffington leek vooral duidelijk te willen maken dat Kalanick zich tegenwoordig ontspant om betere beslissingen te nemen, maar critici wezen er direct op dat Kalanick daarvoor juist een privéruimte voor vrouwelijke medewerkers koos.