De Nederlandse politie heeft woensdagochtend in Oost-Brabant zes mannen gearresteerd op verdenking van het oplichten van een groot aantal slachtoffers via Marktplaats.

Na meldingen bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) wisten financieel experts van de politie een groep verdachten aan te wijzen, meldt de politie.

"De manier waarop rekeningnummers en geldstromen in kaart worden gebracht, draagt bij aan de kwaliteit van dossiers en de strafzaak tegen deze verdachten", zegt de Officier van Justitie. De verdachten zijn woensdagochtend opgepakt in onder meer Oss, Lith, Eindhoven en Veldhoven.

In de meeste gevallen leverden de oplichters via Marktplaats aangeboden elektronica en kleding niet nadat slachtoffers al hadden betaald. De politie denkt dat de oplichters al langer actief waren, en in verband kunnen worden gebracht met 268 zaken.

Verantwoordelijkheid

De oplichters hebben hun slachtoffers vermoedelijk duizenden euro's afhandig gemaakt. Daarom heeft de politie ook beslag gelegd op waardevolle spullen, auto's en geld van de zes mannen.

De aanhoudingen maakten deel uit van een speciale actiedag tegen internetoplichting, waarbij in één klap meerdere oplichters worden aangehouden. De politie verwacht binnenkort meer internetoplichters te arresteren.

De politie wijst daarnaast op de verantwoordelijkheid van klanten van webwinkels en online handelsplaatsen. Op een site van de politie kunnen consumenten controleren of er eerder meldingen zijn gedaan over een verkoper waar zij zaken mee doen.