Een aantal van de grootste internetbedrijven ter wereld hebben een dag gepland om netneutraliteit te verdedigen.

Onder meer Amazon, Kickstarter, Etsy, Vimeo, GitHub en Mozilla doen mee aan het protest op 12 juli. Aanleiding is dat de Federal Communications Commission (FCC) onder leiding van directeur Ajit Pai de Amerikaanse regels rondom netneutraliteit wil versoepelen.

Volgens de huidige regels, die van kracht werden onder president Obama, mogen providers de toegang tot legale content, apps en diensten niet blokkeren. Ook mag het internetverkeer niet aangepast worden in kwaliteit en mogen diensten, apps en websites geen voorrang krijgen in ruil voor geld.

Op 18 mei stemde de FCC echter voor het versoepelen van deze regels, waardoor dit wel toegestaan wordt. De wetgeving is echter nog niet van kracht. De procedure voor het terugdraaien van de ingestelde regels wordt naar verwachting pas eind dit jaar of in 2018 afgerond.

Innovatie

"Netneutraliteit maakte het voor Vimeo, en talloze andere startups, mogelijk om te innoveren en te floreren. De FCC’s voorgestelde plannen dreigen die innovatie te belemmeren en laten een handvol gevestigde providers bepalen wie de winnaars en wie de verliezers zijn", stelt Michael Cheah van Vimeo tegenover The Guardian.

Ook organisaties als de American Civil Liberties Union (ACLU), de American Library Association en Greenpeace hebben zich bij het protest aangesloten. Wat de bedrijven en organisaties precies willen gaan doen tijdens de demonstratie, is nog niet duidelijk.