MAASTRICHT - Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of het klopt dat geheime gegevens van een onderzoek van de marechaussee naar mensensmokkelaars via internet in handen van derden zijn gekomen. Ook bekijkt justitie of de documenten afkomstig zijn van een computer van een thuiswerkende medewerker van de marechaussee.

Dat heeft een woordvoerder van het OM in Maastricht vrijdagavond gezegd. De makers van de website GeenStijl beweren dat een anonieme tipgever eerder op de dag belastende telefoontaps van het onderzoek naar hen heeft gemaild.

Volgens Geenstijl is het belastende materiaal gewoon te vinden op het uitwisselingsprogramma Kazaa. "We hebben gelijk contact gezocht met de Koninlijke Marechaussee," aldus een van de makers van Geenstijl. "Er is geen sprake van een hack, maar ondanks de stommiteit van de persoon in kwestie hebben wij besloten niets te publiceren op de site. We willen een lopend onderzoek niet verstoren."

Volgens een verklaring op de site Geenstijl gaat het om een Word-document van 75 pagina's met daarin gesprekken, telefoonnummers en sms'jes van verdachten. Ook namen van rechercheurs zouden te achterhalen zijn.