Amerikaanse agenten moeten mogelijk eerst een bevelschrift aanvragen voordat zij de locatiedata van verdachten op kunnen vragen.

Dit meldt Reuters.

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft maandag besloten de rechtszaak te behandelen waarin die procedure centraal staat.

Een man die veroordeeld is voor meerdere gewapende overvallen in de staten Ohio en Michigan spande de zaak aan. Hij werd veroordeeld dankzij onder meer de locatiedata van zijn smartphone. De man vindt dat een grote hoeveelheid data als die in zijn zaak niet zonder gerechtelijk bevel mag worden opgevraagd en in beslag mag worden genomen.

Locatiedata laat zien met welke zendmast verbinding wordt gemaakt als gebruikers aan het bellen zijn. Die data is vervolgens te gebruiken om te ontdekken of iemand in de buurt is van een bepaalde locatie. Ook kan een verdachte real-time gevolgd worden. Autoriteiten vragen deze informatie dan ook regelmatig op bij providers, die het vervolgens routinematig overhandigen.

GPS

Het federale hooggerechtshof heeft eerder al twee rechtszaken behandeld over hoe de wetgeving van toepassing is op nieuwe technologie. In 2012 besloot een rechter dat er een gerechtelijk bevel nodig is om een GPS-tracker op een voertuig te plaatsen.

Twee jaar later stelde het hof dat de politie een bevel nodig heeft om een telefoon die tijdens een arrestatie in beslag is genomen te doorzoeken.