Apple brengt verschillende nieuwe versies van zijn MacBook en iMac op de markt, en voegt in MacOS ondersteuning voor virtual reality toe.

Dat maakte het bedrijf maandag bekend op zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC. Apple werkt onder meer aan een iMac Pro, die in december zal verschijnen. 

Dit apparaat krijgt hetzelfde ontwerp als de huidige iMac van 27 inch, maar in een zwarte uitvoering. Volgens Apple is er een beter koelingssysteem ontworpen, waardoor Xeon-processoren met acht tot achttien kernen kunnen worden ingebouwd, naast maximaal 128 GB werkgeheugen. Er zal gebruik worden gemaakt van Radeon Vega-graphics, met maximaal 16 GB VRAM. Aan de iMac zullen nog twee 5K-schermen kunnen worden gekoppeld.

Het apparaat wordt gericht op professionele gebruikers en zal minstens 4.999 dollar kosten.

De MacBooks van Apple krijgen updates met betere specificaties, en ook de huige iMac-modellen krijgen betere processors, meer maximaal geheugen en snellere ssd's. Verder kunnen 4K- en 5K-modellen worden voorzien van losse grafische kaarten van AMD. Het goedkoopste 4K-model kost 1.499 euro.

iMac Pro

iMac Pro
iMac Pro
Foto: Apple

Virtual reality

Apple zorgt ervoor dat MacOS voor het eerst virtual reality zal ondersteunen. Apple werkt samen met Valve om SteamVR te ondersteunen, en de engines Unity en Unreal zullen op de Mac werken, mits er genoeg grafische kracht aanwezig is. HTC heeft aangekondigd dat de HTC Vive de virtual reality van Apple gaat ondersteunen. Deze headset werkt samen met SteamVR.

In de nieuwe versie van MacOS, die de naam High Sierra krijgt, worden verder de Mail- en Foto's-apps vernieuwd met kleine verbeteringen. Achter de schermen worden er verbeteringen uitgevoerd die het besturingssysteem sneller moeten maken.

Safari

De Apple-browser Safari gaat in de volgende versie van MacOS automatisch de werking van webadvertenties beperken.

Het zal niet meer mogelijk zijn om video-advertenties automatisch te laten afspelen in de browser. Verder bouwt Apple een systeem dat het volgen van surfgedrag door middel van advertenties beperkt. Het bedrijf zegt gebruikers meer controle te willen geven over hun gegevens.

"Het gaat niet om het blokkeren van advertenties - het web gedraagt zich zoals altijd - maar je privacy is beschermd", zei Mac-baas Craig Federighi. 

Onlangs maakte Google bekend dat ook zijn browser Chrome volgend jaar een update krijgt om bepaalde soorten advertenties te blokkeren. Ook in dat geval gaat het onder meer om automatisch afspelende video's.

Dit zijn de belangrijkste nieuwe producten van Apple
89
Dit zijn de belangrijkste nieuwe producten van Apple