Apple en Amazon brengen samen met elektronicaproducent Foxconn een bod uit op Toshiba’s chipdivisie.

Dat heeft bestuurslid Terry Gou van Foxconn tegen de Japanse krant Nikkei gezegd.

Welk bedrag Apple en Amazon bijleggen, is niet duidelijk. Volgens bronnen heeft Foxconn omgerekend ruim 16 miljard euro geboden op de chipafdeling van Toshiba. Naast Foxconn zijn er nog vier andere partijen geïnteresseerd, waaronder Western Digital en Broadcom.

Het Japanse Toshiba doet zijn chipafdeling van de hand om verliezen op de nucleaire tak te compenseren. "Apple en Amazon dragen beiden bij", bevestigt Gou. "Maar ik kan niet vertellen hoeveel financiering elk bedrijf op tafel legt."

Leverancier

Eerder gingen al geruchten dat Apple samen met Foxconn overwoog om op de chipdivisie te bieden. Foxconn is een belangrijke toeleverancier van Apple, aangezien het onder meer onderdelen voor de iPhone produceert. Ook Amazon is een grote klant van Foxconn voor onderdelen van de Kindle e-reader en de Amazon Echo-speaker.

Hoewel Foxconn 'vrij zeker' is een overeenkomst te kunnen sluiten, schrijft Reuters dat de Japanse overheid het bedrijf niet als beste kandidaat ziet. Omdat Foxconn veel binding heeft met China, kan 'belangrijke technologie' Japan verlaten. Gou belooft zich niet met het management van Toshiba te zullen bemoeien.