SEATTLE - Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft woensdag maatregelen aangekondigd die de piraterij van zijn besturingssysteem Windows moeten bestrijden. Gebruikers van Windows moeten vanaf halverwege dit jaar de echtheid van de XP-versie aantonen als zij hun software op tijd van onderhoudsbeurten willen voorzien. De echt noodzakelijke verbeteringen voor de veiligheid blijven voorlopig zonder die verplichting verkrijgbaar.

Microsoft zal in februari een programma dat sinds vorig najaar is getest bij Engelstalige klanten, flink uitbreiden. Om gebruikers over te halen hieraan deel te nemen, krijgen klanten gratis software en korting op andere softwareproducten van Microsoft, zoals games, aangeboden.

In de landen China, Noorwegen en Tsjechië, waar veel illegale kopieën van Windows circuleren, kunnen gebruikers tegen een korting op een legale versie overstappen. Microsoft zegt dat alle softwarepiraterij jaarlijks een schadepost van enkele miljarden dollars oplevert. Windows is het vlaggenschip van het concern.