Mensen moeten altijd de controles over machines behouden. De EU moet ervoor zorgen dat kunstmatige intelligentie ethisch verantwoord wordt ingezet.

Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) stelt dat woensdag in een advies aan de Europese Commissie.

Wanneer en hoe taken worden toevertrouwd aan bijvoorbeeld medische of zorgrobots, moet altijd een menselijke beslissing zijn. Dat zegt EESC-rapporteur Catelijne Muller. Of het acceptabel is dat kunstmatige intelligentie onze veiligheid, privacy of autonomie in gevaar brengt, moet daarom steeds opnieuw worden beoordeeld. Hetzelfde geldt voor ‘slimme’ wapens.

Een ethische code is nodig om ervoor te zorgen dat kunstmatige intelligentie-systemen de menselijke waardigheid en mensenrechten niet aantasten, aldus Muller. Ook voor de gevolgen voor de werkgelegenheid moet de EU een strategie ontwikkelen, staat in het advies.

Muller wijst verder op de voordelen die kunstmatige intelligentie kan bieden op het vlak van landbouw, milieu en veiligheid en zelfs hoe het kan bijdragen aan het uitbannen van ziekte en armoede. Vanwege de risico's zou de EU volgens de rapporteur voorop moeten lopen om mondiale normen en standaarden op te stellen.