Een rechtbank in Duitsland besluit dat de ouders van een overleden tiener geen toegang krijgen tot haar Facebook-account.

Dat schrijft de BBC. Een rechter in Berlijn oordeelde eerst dat de ouders toegang kregen tot het Facebook-account van hun dochter. In hoger beroep kwam de rechtbank daarop terug. Het hof van beroep bepaalde dat het meisje een contract met Facebook sloot, dat afliep met haar dood.

Het vijftienjarige meisje van wie het account is, overleed in 2012 na aanrijding met een trein. De ouders proberen vast te stellen of het om zelfmoord ging. Ze willen toegang tot haar berichten en chatgeschiedenis om te bekijken of ze gepest werd.

Privacy

Facebook stelt dat het account openen in strijd is met de privacy van contacten van de tiener. Aanvankelijk kreeg het bedrijf ongelijk omdat de inhoud van het account overdraagbaar zou moeten zijn, net als het geval is bij brieven en dagboeken.

De ouders hebben nog geen vervolgstappen ondernomen.

Op zijn website schrijft Facebook dat er geen aanmeldgegevens voor accounts vrijgegeven kunnen worden. Wel kunnen mensen een verzoek indienen om het account van een overleden persoon te verwijderen of het een herdenkingsstatus te geven.