HOOFDDORP - De gemeente Haarlemmermeer weigert het bedrijf KPN Mobile een vergunning te geven voor de bouw van een UMTS-mast in de nieuwbouwwijk Getsewoud-Zuid in Nieuw-Vennep. De gemeente gaat met KPN praten over een andere plek, zo is woensdag bekendgemaakt.

Vorige week sprak de meerderheid van de gemeenteraad in Haarlemmermeer zich al uit tegen de plaatsing van UMTS-masten in woongebieden, zolang er geen duidelijkheid over de risico's voor de volksgezondheid is. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat standpunt nu overgenomen.

Het besluit van de gemeente is in strijd met het landelijk beleid. Het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer vinden de risico's van UMTS-straling op dit moment niet zo groot dat ze de plaatsing van masten willen verbieden.

In Europees verband loopt er een onderzoek naar de schadelijkheid van de straling. De uitkomst daarvan wordt eind dit jaar verwacht. Haarlemmermeer wil daar niet op wachten en heeft daarom UMTS-masten in woongebieden verboden.