ALMERE - Inwoners van de Almeerse Staatsliedenwijk kunnen hun computer tijdelijk beschikbaar stellen aan de wetenschap. Al die via internet verbonden pc's vormen samen een soort supercomputer, waarmee wetenschappers zeer ingewikkelde berekeningen kunnen uitvoeren.

Het project AlmereGrid levert zoveel computercapaciteit dat bepaalde wetenschappelijke klussen kunnen worden uitgevoerd die anders zouden blijven liggen.

Voor dit soort grote onderzoeken zijn te weinig supercomputers of computerclusters beschikbaar en daarvan gebruikmaken is bovendien duur. Andere opdrachten gaan via AlmereGrid veel sneller. "Wat anders zes uur duurt, kan nu in zes minuten", aldus de woordvoerder.

Seti@Home

Projectwoordvoerder B. Buys zei woensdag dat het project uniek is in de wereld. Echter er bestaat al sinds 1999 een project waarbij computers van consumenten worden gebruikt om gegevens te controleren. Het Seti@Home -project is in 1999 in het leven geroepen om onderzoek te doen naar buitenaards leven. Computergebruikers kunnen een programma installeren die de radiogolven uit de ruimte analyseert. Daarmee kan, volgens de onderzoekers, buitenaards leven worden gevonden.

Op de Nederlandse site Dutchpowercows.org staan een aantal projecten, waarbij het bundelen van computers centraal staat. Zo is er ook een project waar wordt gezocht naar medicijnen tegen kanker met behulp van gebundelde computers.