Wikipedia wordt minder vaak geblokkeerd door overheden sinds de website is overgegaan op een beveiligde HTTPS-verbinding.

Dat stellen wetenschappers van het Harvard Center for Internet and Society in een maandag verschenen onderzoek.

Wikipedia maakte de beveiligde verbinding in juni 2015 de standaard voor de website. De HTTPS-verbinding zorgt er onder meer voor dat het niet mogelijk is om te zien welke pagina’s gebruikers precies bezoeken. Maar overheden en bedrijven kunnen ook niet langer alleen bepaalde artikelen blokkeren, wat diverse landen eerder wel zouden hebben gedaan. Of de gehele website moet geblokkeerd worden, of er kan helemaal niets geblokkeerd worden.

De onderzoekers van Harvard keken tussen mei 2015 en mei 2016 naar opvallende veranderingen in het verkeer naar Wikipedia. De data werd vervolgens vergeleken met het verkeer naar 1,7 miljoen artikelen in 286 verschillende talen tussen 2011 en 2016. Ze ontdekten aan de hand daarvan dat Wikipedia minder vaak geblokkeerd wordt in diverse landen sinds de overgang naar HTTPS.

Volgens het onderzoek wordt Wikipedia in onder meer Egypte, Iran en Saudi-Arabië niet langer geblokkeerd. Landen als China, Thailand en Oezbekistan censureren Wikipedia echter nog wel.