Op donderdag treedt een nieuwe Chinese wet in werking, die techbedrijven beperkt bij het verzamelen van gebruikersdata in het land. Dat terwijl bedrijven hoopten op uitstel.

Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua op maandag. 

Techbedrijven vrezen dat ze niet op tijd kunnen conformeren aan de nieuwe regels. Er werd daarom gehoopt op uitstel, maar het bericht op Xinhua wijst er op dat de wet alsnog donderdag wordt ingevoerd.

De nieuwe wet verbiedt techbedrijven om persoonsgebonden informatie te verzamelen en te verkopen. Wordt huidige informatie door bedrijven misbruikt, dan kunnen gebruikers verzoeken om deze data te wissen.

De wet verplicht bedrijven ook om hun data binnen China op te slaan. Daarnaast gaat de overheid essentiële hardware en software gebruikt door bedrijven onderzoeken. Bedrijven worden ook verplicht om te helpen bij veiligheidsonderzoeken.

Veel grote westerse bedrijven zijn op het moment niet actief in China. De nieuwe wet zal vooral effect hebben op Chinese bedrijven, of op instanties die later de Chinese markt willen betreden.