Spotify treft een schikking in een rechtszaak tegen songwriters en uitgevers. De muziekdienst komt met een fonds van 43 miljoen dollar om niet-betaalde auteursrechten alsnog te betalen.

Dat schrijft Billboard.

Een grote groep muzikanten spande eind 2015 en begin 2016 twee rechtszaken aan tegen Spotify, omdat ze niet betaald werden voor auteursrechten. Het gaat hierbij om onderdelen van nummers, zoals de tekst en achtergrondmuziek, waarvoor licenties moeten worden aangevraagd.

Spotify trof een schikking met de muzikanten en belooft een fonds van 43,4 miljoen dollar op te zetten. Daarmee wil de muziekdienst songwriters en uitgevers compenseren van wie de royalty's nog niet zijn uitbetaald. Dat is minder dan de artiesten aanvankelijk op het oog hadden.

Auteursrechten

Songwriter Melissa Ferrick eiste in 2016 in een collectieve zaak 200 miljoen dollar om het schenden van auteursrechten. Zij claimde dat liedjes met haar teksten ongeveer een miljoen keer gestreamd waren, zonder dat ze daar geld voor kreeg. 

De andere rechtszaak werd door muzikant David Lowery aangespannen, samen met honderden andere artiesten. Zij eisten 150 miljoen dollar voor 'geleden schade'. De twee zaken werden deze maand gecombineerd, net voor de afgesproken regeling.

De schikking moet nog worden goedgekeurd door de rechtbank. Daarna wordt bekeken wie er recht hebben op een vergoeding.