AMSTERDAM - De internetzoekmachine Google zou zijn pijlen richten op VoIP (voice over ip). Het Britse dagblad The Times meldt dit op basis van een vacature van de internetgigant. Google is op zoek naar een "strategische onderhandelaar" die zich bezig moet houden met een wereldwijde "backbone netwerk". Volgens het dagblad het bewijs dat Google een telefoondienst wil beginnen.

Volgens analist Julian Hewitt zou dit een logische stap zijn voor 's werelds grootste zoekmachine. "De telefoonservice zou een link kunnen vormen met de zoekmachine. Als iemand op zoek is naar een kledingwinkel en deze heeft gevonden via de zoekmachine, dan kan met een druk op de knop telefonisch contact worden gemaakt met de winkel".

VoIP is een goedkope manier van bellen. De kosten van het bellen via de zoekmachine zou gefinancierd kunnen worden uit de advertentie-inkomsten, aldus Hewitt.

Skype

Google is niet het eerste bedrijf dat zich bezighoudt met internet-telefonie. Vorig jaar werd Skype geintroduceerd. Met dit programma'tje kan er gratis gebeld worden over het internet naar iedere internetter die ook Skype heeft geinstalleerd. Skype is door de makers van Kazaa ontwikkeld.