BRUSSEL - Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft brengt binnenkort in Europa een versie van het besturingssysteem Windows zonder mediasoftware op de markt. Dit volgt uit het besluit dat het concern maandag bekendmaakte om niet in beroep te gaan tegen een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van december.

Het Hof gelastte eind vorig jaar dat EU-sancties tegen Microsoft "onmiddellijk" van kracht moeten worden. Daaronder bevond zich ook de eis om Media Player los te koppelen van Windows. Microsoft leed toen een gevoelige nederlaag omdat het om uitstel van de maatregelen had gevraagd.

Media Player zit nu nog standaard in Windows. Computergebruikers kunnen zo gemakkelijk geluids- en videobestanden afspelen. De Europese Commissie oordeelde in maart vorig jaar dat door deze koppeling andere softewareontwikkelaars nauwelijks kans hebben om mediasoftware te verkopen.

Uitstel

Microsoft hoopte tijd te kunnen winnen door uitstel van de sancties te krijgen gedurende een hoger beroep tegen het EU-besluit dat het concern mededingingsregels heeft overtreden. Op grond daarvan moest de softwarefabrikant al een recordboete van 497 miljoen euro betalen.

De Europese Commissie eist dat Microsoft zijn zakelijke praktijken aanpast om concurrentie een kans te geven. In een bodemprocedure wil Microsoft de veroordeling terugdraaien omdat het naar eigen zeggen de vrijheid heeft om te innoveren.

Koppelverkoop

Koppelverkoop is een belangrijk element in Microsofts strategie om mensen aan zijn softwareproducten te binden. Halverwege de jaren negentig knoopte de onderneming al de internetbrowser Explorer aan Windows. De snelgroeiende concurrent Netscape werd daarna uit de markt gedrukt. Tegenwoordig koppelt Microsoft ook diensten aan Media Player, zoals zijn internetmuziekwinkel.