'Tien procent van Nederlanders is ooit slachtoffer geweest van ransomware'
Slechts 40 procent van de slachtoffers deed aangifte bij de politie, blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van beveiligingsbedrijf ESET onder ruim duizend Nederlanders. Mensen die wel eens illegaal films, series of software downloaden of seksueel getinte websites bezoeken, worden vaker getroffen door ransomware dan mensen die dit niet doen.
Het veldwerk voor het onderzoek werd grotendeels uitgevoerd na de WannaCry-aanval, waarbij ruim 200.000 computers geïnfecteerd werden.
Een ruime meerderheid stelt in het onderzoek niet te weten wat ransomware is. Vooral vrouwen (75 procent) zeggen hier geen kennis over te hebben. Ransomware versleutelt alle gegevens op een computer, zodat deze niet meer toegankelijk zijn. Pas als er een geldbedrag is overgemaakt, wordt de data weer toegankelijk gemaakt.
Dave Maasland, directeur van ESET Nederland, adviseert Nederlanders echter om niet te betalen. "Betalen van losgeld moet je nooit doen, want je weet nooit zeker of je de bestanden terugkrijgt of snel daarna weer wordt geïnfecteerd."
Verder raadt Maasland aan om de gebruikte beveiligingssoftware up-to-date te houden. Ook raadt hij af om op links die niet vertrouwd worden te klikken.
Malware
Volgens het onderzoek hebben Nederlanders minder vaak last van ransomware dan van andere soorten malware. 25 procent zei ooit malware op een desktop te hebben gehad. Daarbij gaat het vaak om een virus. Smartphones (6 procent) en tablets (5 procent) blijken minder last te hebben van malware.
Slachtoffers van malware doen in 80 procent van de gevallen aangifte bij de politie, stellen de onderzoekers.
Zonnebloem
Vrijdag werd bekend dat de Nationale Vereniging De Zonnebloem het slachtoffer is geworden van ransomware. De vrijwilligersorganisatie organiseert aangepaste vakanties. Een document met gegevens van 4700 vakantiedeelnemers bleek te zijn verdwenen en gegijzeld. Op het losgeldverzoek ging de organisatie niet in.
Het document bevat informatie over de vakantiedeelnemers, waaronder namen, adressen en informatie over hun lichamelijke gesteldheid. De Zonnebloem heeft geen reden aan te nemen dat de gehackte gegevens op straat terecht zijn gekomen. De Zonnebloem werkt inmiddels met een reserveversie van het document.