Russische hackers passen documenten aan die ze gestolen hebben van bijvoorbeeld Amerika of Frankrijk. De documenten lekken ze vervolgens samen met echt materiaal.

Op die manier misleiden ze het publiek, stellen onderzoekers van het Citizen Lab van de universiteit van Toronto in een nieuw rapport.

In het rapport wordt een grote hackcampagne beschreven die verbonden is aan Russische groeperingen. Ruim tweehonderd personen werden het doelwit van de campagne, waaronder mensen uit de Russische media en een voormalige Russische minister-president.

Onder meer journalist en auteur David Satter, die zich in zijn werk vooral op Rusland richt, werd gehackt. Zijn e-mails werden gestolen, maar ook aangepast voordat ze gelekt werden. Zodra de documenten op een Russische activistische website terecht kwamen, gebruikten de staatsmedia de foutieve informatie volgens de onderzoekers om een samenzwering bij de CIA te verzinnen.

"Rusland heeft een lange geschiedenis met misleidende informatie", zegt Ron Deibart, een professor in politicologie en leider van het onderzoek, tegenover Wired. "Dit is de eerste cyberspionagezaak waar ik me van bewust ben waarin aangepaste documenten vergeleken worden met de originele versies."