AMSTERDAM - Na jaren van praten, beginnen technologiebedrijven eindelijk hun belofte in te lossen om mensen vanuit de woonkamer toegang te geven tot allerlei vormen van elektronisch vermaak zoals televisie, films, muziek, games en internet.

Uit demonstraties tijdens de recent gehouden 'Consumer Electronics Show' in Las Vegas, bleek echter dat er nog steeds veel problemen moeten worden overwonnen. Te duur en te moeilijk in gebruik zijn op dit moment de belangrijkste bezwaren tegen de 'home media'.

Sommige apparaten zijn pc's voor in de woonkamer die tv-programma's opnemen, films naar voorkeur aanbieden, opgenomen muziek aanspelen en het gebruik van internet mogelijk maken. Andere zijn TV's of verplaatsbare muziekspelers die vergelijkbare functies bieden.

Het staat buiten kijf dat mensen meer en meer muziek, films, foto's en films verzamelen. Technologiebedrijven denken dat het merendeel van de consumenten meer mogelijkheden wil om deze collecties te beheren. Hoewel enkele 'vroege' apparaten nog steeds slecht verkopen, gaan de bedrijven er vanuit dat de vraag zal aantrekken als de eigenschappen van de apparaten beter in balans zijn.

"Mensen bewaren nu al heel veel digitale bestanden. Op het moment dat mensen beginnen met het opnemen en opslaan van hoogwaardige videobeelden zullen ze veel meer opslagruimte nodig hebben dan wat ze nu hebben", liet Shane Robison, hoofd technology bij Hewlett-Packard weten. "Het wordt ook niet iets van de rijken, het is echt iets voor families", voegde adjunct directeur Dan Vivoli van chipproducent Nvidia hier aan toe.

Over het hoe en wat lopen de meningen uiteen. Microsoft topman Bill Gates ziet de PC als de spil in het digitale thuismediaweb, maar Peter Weedfald van Samsung dicht de mobiele telefoon een belangrijke rol toe.