AMSTERDAM - Nederland blijft achter met het gebruik van mobiele internetdiensten en het sturen van sms-berichten. Dat blijkt volgens Emerce uit een presentatie van bureau Forrester. Het bedrijf heeft weinig vertrouwen in het succes van i-mode.

In Europa blijkt twaalf procent van de mensen de mobiele telefoon te gebruiken voor het ontvangen en versturen van e-mail. In Nederland is dat nog geen zes procent.Ook op het gebied van sms-verkeer loopt Nederland achter bij andere Europese landen. Alleen Frankrijk doet het volgens Forrester nog slechter.

Volgens Forrester-analiste Michelle de Lussanet neemt het gebruik van de mobiele telefoon eerder af dan toe. "Het telefoonabonnement wordt niet meer verlengd en de prepaid kaart niet meer opgeladen. Gebruikers die door prachtige aanbiedingen zijn gelokt, realiseren zich dat ze de mobiele telefoon niet echt nodig hebben of te weinig gebruiken", aldus De Lussanet op Emerce.

Haar verwachting is dat het businessmodel van i-mode het moeilijk krijgt in Nederland. De Lussanet: "Ruim zestig procent van de abonnees van KPN Mobile maakt gebruik van prepaid kaarten, maar i-mode wordt niet prepaid aangeboden. Zelfs voor het lezen van De Telegraaf via i-mode kan niet per artikel worden afgerekend, maar moet een abonnement worden afgesloten. Dan luister je als KPN toch echt niet goed naar je klanten."

Toepassingen

Nederlanders laten zich moeilijk een nieuw technisch apparaat aanpraten, meent De Lussanet.Het is niet alleen vanwege de kosten dat Nederlanders terughoudend zijn met dergelijke nieuwe producten en diensten. Veel inhoudelijke toepassingen kunnen ook makkelijk via bijvoorbeeld teletekst en de krant opgevraagd worden.

"Je zou veel meer inhoudelijke toepassingen met communicatieaspecten moeten aanbieden, zoals de mogelijkheid om met het toestel een foto te maken en die te versturen, of spelletjes die je gezamenlijk kunt spelen."